Verhaal van Femke

Zoals waarschijnlijk alle ouders die dit lezen ook hebben meegemaakt, kwam ik als baby uit de buik van mijn moeder en keek de arts naar me en zei direct: Ze heeft een schisis. Na mijn gehemelte gevoeld te hebben kwamen ze erachter dat ik een enkelzijdige lipspleet had. Voor mijn ouders wel even schrikken natuurlijk, maar ze waren hartstikke blij met mij.
Ik ben nu twintig jaar en studeer Toegepaste Psychologie. Ik heb vier operaties gehad en vanaf mijn 8ste tot mijn 17e een beugel gedragen. Op de basisschool gingen de docenten er goed mee om en zelf vond ik het altijd leuk om te vertellen wat ik had. Hierdoor ben ik nooit met mijn schisis gepest en heb ik in een leuke basisschooltijd en middelbare schoolperiode gehad. Nu ik al een tijdje op het HBO onderwijs volg bedacht ik me dat ik het schisisteam graag wilde bedanken voor het inzet en de hulp die ze me hebben gegeven. Hiervoor heb ik onderstaande mail gestuurd:

“Beste leden van het Schisisteam,

Ik wilde jullie nog even bedanken voor het harde werk en de goede resultaten. Ik ben heel erg blij met mijn uiterlijk en dan vooral ook met mijn lip. De meeste mensen geven aan dat ze het meestal niet eens zien. Toch ben ik blij dat ik mijn enkelzijdige lipspleet zichtbaar is. Het hoort bij mij en mijn geschiedenis en ik ben er trots op. Daarnaast doe ik nu af en toe wat modellenwerk en ik dacht, dat het misschien voor jullie ook wel leuk is om te weten dat zelfs dat kan met een schisis! Daarnaast studeer ik nu alweer 3 jaar Toegepaste Psychologie en wie weet kom ik jullie nog eens tegen als collega’s.

In de bijlage twee foto’s van mij! (dan kunnen jullie zien wat voor goed werk jullie afgeleverd hebben)
Ik vind het echt top van jullie dat jullie zoveel doen voor kinderen met een schisis, dus ga zo door!

Groetjes,

Femke ”

Nu zou ik eigenlijk graag tegen alle kinderen, adolescenten, volwassen en ouderen met een schisis willen zeggen dat je je door je schisis echt niet beperkt hoef te voelen. Wanneer je iets wilt en je ervoor gaat, kun je het echt! Zoals je bij mij ziet heb ik modellenwerk gedaan en vonden ze mijn schisis zelfs speciaal en mooi om te fotograferen. Daarnaast sta ik regelmatig op de dansvloer, omdat ik op redelijk niveau stijldans en laat ik met trots mijn schisis zien. Je kunt je schisis wel willen verbergen met make-up en dergelijke, maar ik denk dat het beter is om het aan mensen te laten zien. Ik ben er zelf erg trots op en het laat zien wat wij allemaal in ons vroege leven al hebben meegemaakt. We hebben namelijk allemaal sterk moeten staan voor hoe onze schisis er nu uit ziet. Ik ben er trots op en ik hoop dat jullie er ook zo trots als ik op je schisis kunnen zijn.
Tot slot: als jullie nog meer over mij willen lezen of zien. Ik ben mee geweest naar de dag in Utrecht en ben toen ook opgenomen door Hart van Nederland. Via deze link kunnen jullie daarover lezen en het filmpje bekijken http://www.bosk.nl/templates/mercury.asp?page_id=8469. Verder sta ik ook met een gedicht in het boek, “Schisis? Oh dat kunnen ze zo mooi maken tegenwoordig!”

  • femke1
  • home6