Het sluiten van de kaakspleet

Nadat de orthodontist de kaak met een beugel heeft verbreed gaat uw kind naar de polikliniek kaakchirurgie. Hier worden röntgenfoto’s gemaakt en wordt de kaak nog een keer beoordeeld. Nadat de kaakchirurg alle details over de operatie heeft uitgelegd, wordt een afspraak bij de anesthesioloog gemaakt voor een algeheel lichamelijk onderzoek. Daarna kan de operatie gepland worden.

De operatie
De opname gebeurt vroeg in de ochtend en dezelfde dag wordt uw kind geopereerd. Bij deze operatie haalt de kaakchirurg een stukje bot uit de binnenzijde van de rechter bekkenkam. Daarvoor maakt hij een sneetje van drie centimeter door de huid. Het is een stukje bot van één bij twee centimeter lang, met een dikte van een halve centimeter. De bekkenkam is de harde botrichel die aan de buikzijde van de zij voelbaar is. Het bot dat verwijderd wordt, groeit vanzelf weer aan. Er blijft uiteindelijk een klein, nauwelijks opvallend, litteken in de huid over.

Daarna gaat de operatie verder in de mond. Zie figuur 7. Daarbij schuift de kaakchirurgsluitenkaakspleethet tandvlees bij de kaakspleet opzij en hecht hij de verbinding naar de neus. Het bot uit de bekkenkam maakt hij passend in de kaakspleet waarna hij het tandvlees weer hecht. De totale operatie duurt ongeveer twee uur. Bij een dubbelzijdige kaakspleet duurt de operatie wat langer. Als er nog andere correcties moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld een correctie van de lip door de plastisch chirurg, gebeurt dat vaak tijdens dezelfde operatie.

Gemiddeld duurt de opname in het ziekenhuis 3 dagen. Na de ingreep is het belangrijkste dat de wond in de mond goed dicht blijft. Dit betekent dat al het eten drie weken lang zacht gemaakt moet worden. Ook is lopen een paar weken lastiger door de wond bij de bekkenkam. Sporten kan ongeveer 5 weken niet. Na ontslag uit het ziekenhuis wordt uw kind regelmatig gecontroleerd op de polikliniek kaakchirurgie. Na twee weken verwijdert de kaakchirurg de hechtingen in de mond.