Lipsluiting

Voor de lipsluiting zorgt de plastisch chirurg van het Schisisteam. Deze behandeling gebeurt als uw kind ongeveer drie maanden oud is. Bij deze operatie wordt ook de eerste neuscorrectie gedaan.
Bij het Schisisteam Friesland wordt voor deze operatie meestal een aangepaste techniek van Millard gebruikt.

lipsluiting1

Illustratie enkelzijdig lipsluiting volgens Millard.

Enkelzijdige lipspleet

Bij de operatie van een kind met een enkelzijdige lipspleet gebeurt het volgende: De middenzijde van de spleet wordt naar beneden gedraaid en de zijkant van de spleet wordt naar het midden gebracht. Bij het sluiten van de lipspleet is het herstel van de ronde mondspier het belangrijkst.

Als het lukt om die spier weer goed te laten werken, dan valt het litteken van de lip meestal bijna niet op. Ook wordt de, vaak naar buitenstaande, neusvleugel naar binnen verplaatst en wordt de neusbodem gesloten. Deze operatie duurt ongeveer een uur. U mag uw kind direct na de operatie weer voeden.

Dubbelzijdige lipspleet

Voorbehandeling
Wanneer uw kind een dubbelzijdige lipspleet heeft, kan het middenstuk van de bovenkaak te ver naar voren steken. Daardoor kan de lip niet goed worden gesloten. Uw kind krijgt dan eerst een voorbehandeling door een tandarts. Die plakt pleisters over de lip en kaak en duwt daarmee het kaakstukje samen met het lipdeel naar achteren.

Met een elastische pleister wordt de bovenlip naar achteren verplaatst.

Operatie

Bij de sluiting van een dubbelzijdige lipspleet wordt het middenstukje van de kaak en lip naar beneden gebracht. De plastisch chirurg schuift dan de beide zijkanten naar het midden op. Hij haalt de spieren van beide kanten onder het middenstuk door en maakt ze aan elkaar vast. Een dubbelzijdige lipspleet kan bijna altijd in één keer gesloten worden.

Deze operatie duurt ongeveer anderhalf uur. U mag uw kind direct na de operatie weer voeden. De hechtingen in de huid lossen vanzelf op. Meestal zijn ze na een dag of tien verdwenen.

U heeft waarschijnlijk wel even tijd nodig om aan het nieuwe uiterlijk van uw kind te wennen. Uw kind blijft meestal drie dagen na de operatie in het ziekenhuis. Het resultaat is erg afhankelijk van de uitgangssituatie en later ook van de groei van uw kind. Het doel is dat het uiteindelijk zo min mogelijk opvalt.