Nasaliteit

Bij nasaliteit klinken de spraakklanken te veel door de neus. Bij een open neusspraak komt er teveel lucht door de neus, dit wordt hypernasaliteit genoemd. Er kan ook sprake zijn van gesloten neusspraak waardoor het spreken verkouden klinkt.

Tijdens het spreken moeten de meeste klanken door de mond worden gevormd. Het zachte gehemelte wordt dan opgetrokken. Dat sluit dan de mondholte aan de achterzijde af. Bij maar drie spraakklanken, de /m/, /n/ en /ng/ is deze afsluiting niet nodig. Deze klanken móeten zelfs door de neus klinken.

Door de werking van het zachte gehemelte (optrekken en niet optrekken) kan een onderscheid worden gemaakt tussen orale klanken (waarbij de lucht door de mond gaat) en nasale klanken (waarbij de lucht door de neus gaat).

Logopedisch onderzoek
Bij een logopedisch onderzoek kijkt een logopedist of er iets mee mis is met de taal -en/of spraak ontwikkeling van het kind.

Waar de logopedist op let bij het onderzoek:

  • Sluit het gehemelte goed?
  • Is de spraakontwikkeling normaal of afwijkend?
  • Zijn er andere spraak- en/of  taalafwijkingen die verder onderzocht moeten worden?
  • Is de verstaanbaarheid op het niveau dat bij de leeftijd van het kind hoort?

Als de taal- en/of spraakontwikkeling niet normaal is, adviseert de logopedist een logopedische behandeling. Ligt het niet aan de taal- of spraakontwikkeling, maar zijn er andere oorzaken, dan moet eerst het belangrijkste probleem worden opgelost. Pas daarna kan logopedie zinvol zijn. Behandeling door een logopedist gebeurt bij voorkeur door een logopedist bij u in de buurt.