Lepelvoeding

Vanaf de leeftijd van 5 à 6 maanden kunt u lepelvoeding proberen. Gebruik een zo recht mogelijke, ondiepe plastic lepel. Beweeg de lepel horizontaal, waarbij u eventueel licht op de tongpunt drukt. Wacht tot uw kind de mond dicht doet en het voedsel zelf afhapt. U moet dus niet het voedsel langs de bovenlip afschrapen. Laat uw kind langzaam wennen aan verschillende smaakjes en geef kleine beetjes tegelijk.

Als uw kind problemen heeft met het wegslikken, of voedsel in zijn neus duwt, kan het helpen het voedsel te verdunnen met wat water. Geef in het begin geen scherpe of prikkelende voeding of citrusvruchten die de slijmvliezen irriteren. Begin bijvoorbeeld met een rijpe peer.

Als uw kind de voeding uit de mond laat lopen of met de tong naar buiten duwt, zet hem dan in een wat schuine stand achterover in een maxi-cosi of wipstoeltje of neem hem op schoot. Als uw kind zich verslikt, breng het lijfje dan naar voren. Vertrouw op zijn reflexen (ophoesten) en blijf rustig. Uw kind schrikt meer van uw paniek dan van het verslikken zelf!
lepelvoeding