Spenen en flessen

Habermanfles / Habermanspeen

Iedere ‘gewone’ speen waarmee een baby goed wordt gevoed, kan worden gebruikt. Een standenspeen (I-II-III) kan handig zijn.

Voor een Dental-model (een speen met een platte bovenkant) moet een kind goed kunnen zuigen. Voor kinderen met een schisis is deze speen dus minder geschikt.

De Habermanfles en Habermanspeen (figuur 5) kunnen meestal uitkomst bieden. Zelfs baby’s met zeer brede gehemeltespleten kunnen hier goed mee leren drinken. Als uw kind moe is, kan worden meegholpen door in de speen te knijpen. Dat kan overigens alleen als uw kind een zuigbeweging maakt.

spenen1

Habermanfles

Habermanfles en – speen

De speen moet eerst helemaal met melk worden gevuld. Dan krijgt uw baby zo min mogelijk lucht binnen en werkt het hevelsysteem door het ventiel in de speen het best.
Aangedikte voeding en pap kan alleen in de Haberman worden gegeven als het ventiel eruit is gehaald. De speen past ook op gewone flessen met een smalle hals, maar niet op flessen met een brede hals, zoals die van de merken Avent en Dodi.

De Haberman is (in losse onderdelen) te koop bij de Thuiszorgwinkels.

spenen2

Soms wordt nog gesproken over lammerenspenen en speciale palatumspenen. Deze werden vroeger wel gebruikt, maar worden nu afgeraden omdat de Habermanfles beter is.